logo   logo
כניסה למערכת

 

מגמת חקלאות ביולוגית בהיקף 2 יח"ל

 

מיועדת לתלמידי חנ"מ הלומדים את מקצוע הכלבנות

 

 

 

נושאים משותפים לכל הלומדים את תחום בעלי החיים

 

õ       מבוא

 

תולדות החקלאות, קצב ייצור המזון, המהפכה הירוקה, שיפורים טכנולוגיים ומדעיים, דרכי תזונה, ייצור מזון לבעלי חיים, טכנולוגיית מבנים, מיכון ושימור תוצרת לאורך זמן, אמצעי הובלה מהירים ומבוקרים, גידול כלבים (ביטחון, הנחיית עיוורים, פעילויות בשעות הפנאי), ייצור תרופות וחיסונים.

 

גידול בעלי חיים בתנאי אקלים שונים:טמפרטורת הגוף של בעלי חיים, השוואת טמפרטורה בין בעלי חיים צעירים למבוגרים, בין בעלי חיים יצרניים לבין אלה שאינם יצרניים, ייצור חום, טמפרטורת גוף בחסרי חוליות, תרדמה עונתית והשלכותיה, מקדם הנשימה (היחס בין החמצן לפחמן, בחלבון, בשומן ובפחמימות).

 

 

 

õ       ויסות החום בתנאי טמפרטורה גבוהה ונמוכה

 

ויסות חום באמצעות חמצון מוגבר או מוחלט, רטט שרירים כאמצעי לויסות החום, הימנעות מחשיפה לטמפרטורה גבוהה, פעילות גופנית (בשעות קרירות של היממה), קירור הגוף, השפעת לחות האוויר ורוחות על טמפרטורת הגוף, ייצור חום אצל בעלי חיים גדולים בהשוואה לבעלי חיים קטנים.

 

 

 

õ       מאפיינים ייחודיים למערכת הנשימה בבעלי חיים משקיים

 

עופות- ייצור חום מוגבר, טמפרטורת גוף גבוהה, שקיקי אוויר- מיקומם ותפקודם, תפקוד מערכת הנשימה, דבורים- טרכיאות, קירור הכוורת, יצירת משאבי רוח ואידוי מים, פעילות מינימאלית בחורף. בקר צאן וסוסים- מאפיינים של מערכת הנשימה וויסות החום.

 

 

 

õ       ויסות החום על ידי החקלאי

 

מבנים נכונים, התאמת גזע בעל החיים למקום הגידול, גידול בתנאי צפיפות בהשוואה לרווחה, פיתוח גנטי להתאמת בעלי חיים לגידול בתנאים קיצוניים, שימוש באמצעים טכנולוגיים לויסות חום גוף, חימום אספקת מים, גידול בתנאים מבוקרים.

 

 

 

õ       החקלאות כספק מזון

 

החקלאות כמפעל לייצור מזון ואנרגיה לאדם, בעלי חיים כאמצעי לייצור חלבון מלא, שומן ורכיבים נוספים חיוניים לאדם, מגוון מזונות מהחי והצומח, תכולת מרכיבי המזון ובזמינות בסוגי בשר שונים: בשר בקר, צאן עופות, הדגים כמזון לאדם, ביצה חלב דבש- מאפיינים ייחודיים לכל אחד מהם, מזון אורגני- מהו? יתרונות וקשיים בייצור מזון אורגני.

 

 

 

õ       מטרות נוספות לגידול בעלי חים במשק החקלאי

 

שעות הפנאי- רכיבה על סוסים, ספורט, פינת חי, דבורים- האבקה, עופות- אספרת נוצות וזבל אורגני, יחסי פחמן- חנקן בזבלים שונים.

 

 

 

õ       כלכלת הענף החקלאי

 

גורמי תשומה מרכזיים בענפי בעלי החים- מבנים, מיכון, דשנים, מזון ותברואה, ענפי החקלאות כעתירי עבודות ידיים, מיכון וטכנולוגיות מתקדמות, שיווק תוצרת- שיווק עצמי, שיווק אזורי, שיווק ארצי, שיקולים בתכנון הענף לטווח קצר וארוך, עלות משאבי גידול, אפשרויות שיווק והובלת הייצוא, עלות הובלה, אפשרויות שמירת התוצרים, טיפוח גנטי של בעלי חיים, רמת הייצור של הענף בארץ, מדיניות ממשלתית בפיתוח הענף, עידוד מערך ההדרכה והסיוע לחקלאי ולארגונים חקלאיים.

 

 

 

õ       היבטים סביבתיים

 

מפגעים סביבתיים, שפכים, כימיקלים, שימוש מופרז בתרופות, חומרים אנטיביוטיים ומזרזי מזון, הפרשות בעלי החיים, עלייה ברמת הייצור מול הקטנת שטח הגידול, מחלות זאונוטיות, דרכים לצמצום הפגיעה באיכות הסביבה בענפי החי:שימוש בהפרשות בע"ח לזיבול ולהזנת בע"ח לאחר טיפול, הזרמת השפכים ומי שטיפה למערכת הביוב, שימוש מבוקר בתרופות הורמונים וזרזי גידול, האבסת בע"ח בעודפי ייצור- צמצום פסולת חקלאית, בניית מבני בע"ח- הרחק ממבני מגורים תוך התחשבות בכיווני הרוח, שרפת בע"ח שמתו ממחלות מדבקות, הקפדה על משטר חיסונים, דיווח, הוראות בטיחות, הקפדה על טיפול והתייחסות לבעלי חיים תוך שמירה על חוק צער בעלי חיים.

 

 

 

 

 

נושאים משותפים ללימודי תחום הכלבנות

 

õ       מערכת הרבייה

 

א)         מאפיינים עיקריים למערכת הרבייה הזכרית והנקבית בבעלי חיים משקיים- אנטומיה משווה.

 

ב)         סימני מין ראשוניים ומשניים בבעלי חיים משקיים.

 

ג)          בגרות מינית- סימנים.

 

ד)         ההורמונים במערכת הרבייה- דוגמאות, תפקידם במערכת המין, בייחום, בהריון, בלידה, בהמלטה.

 

ה)        יחסי גומלין בין יותרת המוח לבין בלוטות המין.

 

ו)           ההפריה.

 

ז)          קביעת המין- הסבר גנטי.

 

ח)        רבייה בתולית- הסבר התופעה.

 

ט)        גורמים המשפיעים על הפוריות בבעלי חיים משקיים, גורמים גנטיים, תברואה, מצב תזונה, אקלים, אורך היום, גיל, הפרעות הורמונאליות, ציסטות, מחלות.

 

י)           הזרעה מלאכותית- חשיבותה לקידום טיפוח בע"ח, תהליך ההזרעה, קבלת ובדיקת הזרימה, מיהול ושמירת הזרימה.

 

יא)       טכניקת ההזרעה המלאכותית מדדים לבחירת זכרים מיועדים לטיפול בהפריה.

 

יב)       השתלות עוברים- מטרות.

 

יג)        העלאת גירה- הסבר לתהליך וחשיבותו.

 

יד)       מאפיינים ייחודיים למערכת העיכול במעלי גירה.

 

טו)       השפעת מבנה ותכונות מערכת העיכול על צורת ההזנה של בעלי חיים, מבנה הפה (לסתות), מערכת השיניים, מספר וסוג הקיבות.

 

טז)     תוספת למזון: מינראלים, ויטמינים, מזרזי גידול, חומרים אנטיביוטיים, חומרי טעם, פרוביוטיקה.

 

 

 

õ       אבות המזון

 

א)         חלבון- ערכו התזונתי, ערכה הכלכלי של תזונת החלבון, עיכול החלבון במעלי גירה ובבעלי קיבה אחת.

 

ב)         פחמימות- ערכם התזונתי, חשיבותם במנת המזון כספקי אנרגיה, עיכולם במעלי גירה ובבעלי קיבה אחת.

 

ג)          שומנים- ערכם התזונתי, עיכולם.

 

ד)         מינראלים- סוגי המינראלים העיקריים, תפקידם, ספיגתם במערכת העיכול, אבני לקיקה בבקר וצאן.

 

ה)        ויטמינים נמסים בשומן: K,E,O,A ויטמינים הנמסים במים: C,B.

 

ו)           חומרי מזון המספקים כל אחד מאבות המזון.

 

 

 

õ       המים

 

א)         חשיבותם לבע"ח בייצור התוצרת, בויסות חום גוף, בעיכול המזון, בשמירת מאזן הנוזלים בגוף.

 

ב)         צורות הגשת המים, כמויות נדרשות, מים חופשיים.

 

ג)          איכות המים הניתנת לבע"ח.

 

 

 

õ       גורמים המשפיעים על המינון בחישוב מנת המזון

 

א)         מדדים לקביעת כמות והרכב מנת המזון.

 

ד)         מטרות הגידול- פיטום, חלב, ביצים, רכיבה, ספורט.

 

ה)        גיל בעל החיים.

 

ו)           מצבו הפיזיולוגי- הריון, בריא, חולה.

 

ז)          עונת הגידול- בעיקר בהשפעת הטמפרטורה.

 

ח)        רמת ייצור התוצרת

 

 

 

õ       בקר

 

א)         העטין- מבנה, הרקמות המשתתפות במבנה העטין, התפתחות העטין, ההורמונים בבניית העטין, ההורמונים וייצור החלב, ההורמונים והפרשת החלב.

 

ב)         הרכב החלב- גורמים המשפיעים על הרכב החלב וטיבו, גורמים גנטיים, גיל הפרה, מצב פיזיולוגי של הפרה, מספר חליבות ביום, הזנה, תברואה.

 

ג)          מכון החליבה- עקרונות החליבה המכאנית, שילוב המחשב במכון החליבה וההשלכות על משק הרפת.

 

ד)         קולוסטרום- הרכב, תכונות, שימוש.

 

ה)        תחליפי חלב- השימוש, הרכבם, הכנתם ושיטות ההגמעה.

 

ו)           הרפת הממוחשבת- ניהול הרפת הממוחשבת.

 

ז)          סימון הבקר- שיטות ואמצעים.