logo   logo
כניסה למערכת

 

סוף העולם: הגרסה הגיאוגרפית

 

יום שיא בגיאוגרפיה, 11.1.2010

בהנחיית מורי הגיאוגרפיה נתן זקס, צפריר מינצר ותרצה ארגמן

 

 

 

þ                      הרקע לפעילות

 

סרטי הפעולה הרבים העוסקים בתיאוריות שונות של סוף העולם שילהבו תמיד את דמיונם של הילדים להעמיק ולחקור בנושאים הללו. הסרט "2012 " המוצג לאחרונה בבתי הקולנוע, המתבסס על לוחות שבט המאיה, החזיר שוב את הנושא לכותרות. מכאן ועד לבחירת הנושא ליום השיא הייתה הדרך קצרה.

 

 

 

תהליך שיווק היום החל בתליית דפי מידע , דפי פרסום וחידה. בכיתות קיימנו הסברים על הפעילות וערכנו הרשמה ראשונית. ההיענות הייתה מרשימה ביותר: 51 תלמידים הגיעו למפגש.

 

 

 

התלמידים התנהגו למופת במשך הפעילות, גילו עניין רב, שאלו שאלות ובעיקר צפו והקשיבו, למרות העובדה שהפעילות התקיימה בשעורים 7-8 וללא הפסקה!

 

 

 

þ                      הנושא המרכזי

 

בשל ריבוי התיאוריות השונות המתארות את "סוף העולם"  בחרנו להתמקד בשתיים בלבד: האחת עוסקת בהיפוך המגנטי של כדור הארץ והשנייה - בפגיעת מטאור. כל זאת בהשוואה לגרסאות המוצגות בסרטי הקולנוע : " 2012" ו "ארמגדון". במהלך המפגש נתנו להן הסבר מדעי, בדקנו את סבירות התממשותן ובעיקר - שאלנו כיצד ניתן להיערך או למנוע את תוצאותיהן.

 

 

þ                     חלק ראשון: ההיפוך המגנטי וסוף העולם
גרסת "2012"

 

 פתחנו את הפעילות בהצגת הטריילר של 2012 , סרטון של כ 6 דקות, המראה איך כל היבשות נשאבות למעמקי כדור הארץ במופע של אנימציה מדהימה.

 

 

 

בהמשך עברנו להרצאה מלווה במצגת העוסקת במושגים הקשורים בנושא. הסברנו על השדה המגנטי של כדור הארץ, השפעותיו ומהם הסיכויים להתהפכות הקטבים המגנטיים? ניסינו לבדוק, האם צדקו אנשי המאיה בנבואת החורבן שלהם ב 21.12.12?

 

 

 

למדנו שאכן כדור הארץ נמצא כבר כ 100- 150 שנה בתהליכים של היפוך השדה המגנטי, אולם ההיפוך מתרחש בקצב הרבה יותר איטי מזה המתואר בסרט,  וקרוב לוודאי  שימשך עוד כ 1000 שנה, ויותר.

 

ראינו גם שלהיפוך השלכות, שעיקרן: שיבוש במערכת החשמל ופגיעה בעופות והדגים הנודדים.

 

 

 

þ                     חלק שני: התנגשות אסטרואידים ומטאורים בכדור הארץ וסוף העולם
 גרסת " ארמגדון"

 

פתחנו בקטע של 12 דקות מהסרט "ארמגדון" שמשמעות שמו -  שיבוש של "הר מגידו". עברנו להרצאה על מערכת שמש, מרחקים, גדלים. היסטוריית מטאורים- אסטרואידים- מטאוריטים. ראינו שמטאורים רבים נפלו לכדור הארץ וימשיכו ליפול. למדנו כי בדרך זו נכחדו הדינוזאורים.

 

 

 

שאלנו ובדקנו האם ניתן למנוע התנגשות בעתיד. ראינו שקיימת מערכת הנקראת " משמר החלל" שתפקידה לעקוב בכל רגע נתון אחר תנועת מטאורים הקרבים לכדור הארץ. כמוכן ראינו שכרגע מתכננים טיל שתפקידו לנחות על האסטרואיד ולהסיטו ממסלולו כך שלא יפגע בכדור הארץ.

 

 

 

יישר כוח לתלמידים שהגיעו והנעימו לנו את מלאכת ההוראה.

 

 

 

להתראות ביום שיא הבא!

 

מוזמנים לשלוח הצעות נוספות.

 

 

 

להתראות, צוות גיאוגרפיה ולימודי הסביבה  

 

 

 

דיווחה: תרצה ארגמן, רכזת הגיאוגרפיה