logo   logo
כניסה למערכת

תמונות וסרטון : באדיבות אתר מועצה אזורית עמק יזרעאל

 

 

פתיחת הטקס: קטע מוזיקלי ולאחריו -הדלקת נרות זכרון על ידי ניצולים מה"סב-יום"

 

   

נזכור / אבא קובנר   

נזכור את אחינו ואחיותינו,  את בתי העיר ואת בתי הכפר,

את רחובות העיירה שסאנו כנהרות

ואת הפונדק הבודד עלי אורח

את הישיש בקלסתר פניו

את האם בסודרה

את הנערה בצמותיה

את הטף

את אלפי קהילות ישראל על משפחות האדם

את כל עדת היהודים

אשר הוכרעה לטבח על אדמת אירופה מידי הכורת הנאצי.

את האיש שזעק פתאום ובזעקתו מת .

את האשה שחבקה את תינוקה אל ליבה וזרועותיה צנחו.

את התינוק שאצבעותיו מגששות אל פיטמת האם והיא כחולה וצוננת.

את הרגליים

את הרגליים שביקשו מפלט ולא היה מנוס עוד.

ואת שקפצו ידיהם לאגרוף

האגרוף שחפן את הברזל

הברזל שהיה לנשק החזון, היאוש והמרד

והם ברי הלבב

והם פקוחי העיניים

והם שהשליכו נפשם מנגד וידם קצרה מלהושיע.

נזכור את היום.

את היום בצהריו.

את השמש שעלתה על מוקד הדמים

את השמים שעמדו גבוהים ומחרישים

נזכור את תלי האפר אשר מתחת לגנים הפורחים.

יזכור החי את מתיו

כי הנה הם מנגד לנו

הנה ניבטות עיניים סביב סביב

ואל דומי, אל דומי לנו עדי יהיו חיינו ראויים לזכרם.

 

 

 

 


 

יומן מסע / שובל שלזינגר

 ביום השני למסע היינו באושוויץ. התמונה המפורסמת של השלט "העבודה משחררת" הפכה מציאותית. ידעתי שזה המקום, חיכיתי להגיע לשם, איפה שסבתא מאשה הייתה. יותר מכל חיכיתי להגיע לביתן 10- ביתן הניסויים של ד"ר מנגלה. אחרי סיור בכמה ביתנים הגענו לשם. לכאורה נראה כמו עוד בניין אבל מאחוריו עומד סיפור זוועתי. הבניין מוצב עם דלת נעולה, הכל סגור. אין כלום. אמרו לנו שככה עדיף וכדאי אבל יצר הסקרנות גדול ביותר. המדריך סיפר לנו שם את הסיפור של ניצולת שואה אבל לי יש בראש את הסיפור שלי. רק סבתא הייתה לי בראש. היא מעולם לא סיפרה מה מנגלה עשה לה.

ביום שישי, אחרי הטקס במיידאנק התפזרנו לקבוצות והתכוננו לקבלת המכתבים מהבית. ישבנו במעגל ואורי קרא לאחד אחד מאיתנו. כל אחד שקראו בשמו קם ומצא לו מקום לקריאת המכתב. ככה קראו לכולם והמעגל הצטמצם ונותרתי אחרונה ואז אורי קרא בשמי. קמתי ומצאתי לי מקום די קרוב להר האפר. פתחתי את השקית וראיתי את הדפים. כשהוצאתי את הדפים ראיתי דבר נוסף. ראיתי את קופסאת הזהב הקטנה מעוטרת הפרחים, שסבתא העניקה לפני מותה לאימי ופרצתי בבכי. בכיתי המון, מה שהקשה על קריאת המכתב. אמא כתבה יפה כמו שרק היא יודעת וממש יכולתי לשמוע אותה. התרגשתי מאוד ובסוף המכתב פתחתי את קופסאת הזהב, הוצאתי את השרשרת וראיתי שאמא שמה בתוכה תמונות שלה ושל אבא. אני זוכרת שאמא שמרה עליה בקפידה. היא שיתפה אותי שמדובר בשרשרת עם סיפור- לאורך כל חייה סבתא ענדה אותה, כשתמונת אמה בתוכה. זה היה מעשה לשימור זיכרון אמה, שנספתה בגטו וארשה. אימי, כנכדה הבכורה הנקראת על שם אמא של סבתא, קיבלה אותה לשמירה. ענדתי את השרשרת הכי קרוב לליבי שרק אפשר ובכיתי, בכיתי המון. השרשרת שעברה אליי בירושה ברגע מצמרר זה, הייתה אירוע משמעותי וסמלי של שרשרת הדורות במשפחה שעברה למשמורת אצלי. בהמשך הדלקתי נר נשמה ליד הר האפר. לא רק בשביל הנספים בשואה, אלא גם בשביל מאשה ובשביל כפירי אחי בכור. שמחתי שהשרשרת של סבתא איתי כאן, דווקא במיידאנק, אחת מתחנות מסע הזוועות שהיא עברה על בשרה.

תמיד ידעתי, מגיל צעיר, שאני אצא למסע לפולין. לא באמת ידעתי מה המשמעות של הדבר אבל לא היה מקום לספקות - אני יוצאת! במסע נפגשתי שוב עם הנושא שלצערי כל כך מוכר וידוע במשפחה- המוות. אבל לא רק מוות, גם רוע אנושי ואכזריות בלתי נתפסת. למדתי המון, גם על עצמי. את המסע הזה לא יכולתי לחוות אחרת מאיך שחוויתי. 

 

 

 

 

 


דבר המנהל, דודו גורן


 

קטעי קריאה: 

המסגרת שנפגעה יותר מכול בתקופת השואה היא המשפחה: לעתים קרובות נבצר מההורים לגונן על ילדיהם. פעמים רבות, נוצרו מסגרות חלופיות לתא המשפחתי – אחים גדולים, חברויות ומדריכים, שסיפקו לילדים כוח ותקווה בימים קשים אלו. כבר בתחילתה של המלחמה, נאלצו הילדים וההורים להתמודד עם מציאות שכללה פרידות ארוכות ולעיתים סופיות בין בני המשפחה.

 "...יום אחד הודיעו לנו ההורים כי נתנו את הסכמתם שנעזוב...הם הסבירו לנו שזה לטובתנו, כי הרי התנאים היו בלתי נסבלים..."  

 "אני זוכר את אבא עומד ליד המשאית, והוא בוכה ומשביע אותי, המבוגר יותר, להשגיח על האח הקטן שטרם מלאו לו תשע שנים."

"אני זוכר את אבא מרים אותי על המשאית ומסתכל לתוך עיני...אני רואה לנגד עיני עיניים כחולות, גדולות ועצובות. את אמא, שלא הספקנו להיפרד ממנה כי המשאית לא חיכתה ויצאה לדרכה, אני רואה אותה עומדת על גשר העץ ומנפנפת לנו כאשר המשאית חלפה על פניה. לא העלינו על הדעת, לא הם ולא אנחנו, שלא נתראה עוד..."

"משם יצאתי אחר כך ברכבת לטרזין והיא לא הגיעה ממש לגטו. היא הגיעה כארבעה קילומטרים לפני הגטו. כל אחד היה צריך לקחת את המזוודה שלו וללכת עם שלג עד הברכיים. היו ילדים קטנים, היו ילדים בוכים, היו ילדים בגיל שלי שפתאום הפסיקו להיות ילדים. זה קרה בן רגע, הילדות נגמרה. מי יכול לעזור לך?.." 

 

 

 

  

שרים ומנגנים בטקס