שתף קטע נבחר

מדד השירות המשמעותי: היישובים ובתי הספר שמובילים בגיוס לצה"ל

אגף כוח האדם בצה"ל מפרסם את דירוג הרשויות המקומיות הבולטות בגיוס, קצונה ולחימה: תל אביב, חיפה והמועצות הדרוזיות נעדרות כליל. עמק יזרעאל מצטיינת, אריאל מזנקת, ומהו התיכון המוביל? כל נתוני הדירוג בפנים

 

ארכיון ()
ארכיון

הפריפריה תורמת יותר מבנותיה ובניה לצה"ל - תל אביב וסביבתה, הרבה פחות: נתוני הגיוס והשירות בערי ישראל שמפרסם הבוקר (יום ג') אגף כוח האדם בצה"ל מעידים שבדומה לשנים עברו, רוב הלוחמים, בעלי התפקידים המשמעותיים והקצינים בצה"ל, מגיעים מערים או מיישובים קטנים ומיעוטם היחסי מגוש דן או מהערים הגדולות.

 

לעיון בנתונים המלאים - לחצו כאן

 

תל אביב, למשל, לא מופיעה באף קטגוריה שהציג צה"ל בקרב צמרת הערים, לפי חתכי גברים, נשים ובתי ספר תיכוניים. כך גם בת ים שנעדרת כליל מהטבלאות שמציגות את 10 או 20 הערים/תיכונים מצמרות הרשימות, וחיפה, שבולטת בהיעדרה מכול קטגוריה אחרי שבמשך שנים הפנימייה הצבאית ובית הספר הריאלי בעיר הפכו לסמל הזיקה שבין העיר הגדולה בצפון לשירות משמעותי בצה"ל.

 

נתוני גיוס שנתון 1997- 10 הערים המובילות ()

נתוני גיוס שנתון 1997- 10 הערים המובילות ()

"בצד השני" של הכביש, התנחלויות כמו אפרת, קדומים ואלפי מנשה מובילות חלק ניכר מהקטגוריות, אך הן עדיין מהוות מיעוט בהשוואה לסך המועצות האזוריות, המקומיות ומוסדות החינוך שבעשרת המקומות הראשונים. בין לבין, ערים שמזוהות עם הציונות הדתית כמו גבעת שמואל מובילות גם השנה את טבלת הערים בקטגוריות הגברים וגבעתיים והוד השרון בקטגוריות הנשים.

 

הנתונים הרשמיים מעודכנים לחודש שעבר ומתייחסים לחיילים שנולדו ב-1997, התגייסו ברובם ב-2015 ומשתחררים השנה. הנתונים רלוונטיים לחייבי הגיוס בלבד, כך שסביר שאם היו כוללים גם מקבלי פטור דתו-אומנותו, ערבים ומחזיקי פטור על רקע רפואי או נפשי, אזי שמצבן של רשויות מסוימות שגם כך אינו מזהיר, לפי הנתונים, בשיעור תרומת משרתיהם, היה גרוע יותר.

 

 

נתוני גיוס שנתון 1997, 10 בתי הספר המובילים ()



נתוני גיוס שנתון 1997, 10 בתי הספר המובילים ()

הקצונה מחושבת בנתונים לפי אלה שהשתחררו משירות הקבע שלהם במהלך השנה, ואופי השירות מחושב לפי עדיפות ללוחמים או לבעלי תפקידים משמעותיים, כמו במערכי המודיעין, הסייבר וחיל האוויר. הציון המשוקלל מחולק ל: 50% שיעור הגיוס, 25% שיעור המיצוי לקצונה ו-25% שיעור אופי השיעור בחלוקה לגברים ולנשים. בניגוד לעבר, צה"ל לא פרסם גם השנה את החלק האמצעי והתחתון בכל קטגוריה.

 

ב-10 הערים המובילות הן בקרב הגברים והן בקרב הנשים אין כמעט שינוי: בגברים מודיעין-מכבים-רעות מובילה ואחריה גבעת שמואל, הוד השרון, נס ציונה וכפר יונה, שבלטו בפסגה גם אשתקד. זינוק ענק רושמת בירת השומרון אריאל שקופצת השנה מהמקום ה-40 למקום ה-10. דימונה עולה אף היא 11 מקומות, ומדורגת 18.

 

בקטגוריה המקבילה לנשים גבעתיים ראשונה ואחריה הוד השרון, נס ציונה, מודיעין וקריית אונו. מודיעין מובילה גם את קטגוריית הקצינים, כאשר 15.3% מבניה שהשתחררו השנה הם קצינים. גבעתיים מובילה את קטגוריית הקצינות, עם 10% משתחררות שענדו דרגות קצונה על כתפיהן.

 

נתוני גיוס שנתון 1997, 10 בתי הספר הממלכתיים דתיים המובילים ()

נתוני גיוס שנתון 1997, 10 בתי הספר הממלכתיים דתיים המובילים ()

בקרב 10 המועצות האזוריות המצטיינות לגברים ישנו פיזור גיאוגרפי די שווה לצפון, לדרום ולמרכז הארץ, עם גן רווה במקום הראשון, עמק יזרעאל ומשגב אחריה, לצד מועצה אזורית אחת בלבד מיהודה ושומרון בעשירייה הראשונה - גוש עציון שבמקום החמישי.

 

בקטגוריה המקבילה לנשים אין אף נציגות בעשירייה הראשונה למועצות האזוריות מיהודה ושומרון: ראשונה חוף השרון ואחריה דרום השרון ומבואות החרמון. מצד שני, ההתנחלות הגדולה אפרת שמדרום לבית לחם מובילה את קטגוריית המועצות המקומיות הגדולות לגברים, ואחריה כוכב יאיר ושוהם.

 

מקום ראשון לסביון 

ייצוג להתנחלויות לא קיים גם בעשירייה הראשונה של המועצות המקומיות הגדולות לנשים, קטגוריה שאותה מובילות כוכב יאיר, מזכרת בתיה ושוהם. בקטגוריות המועצות המקומיות הקטנות לגברים, מובילות את הטבלה שלוש התנחלויות: הר אדר, אלפי מנשה וקדומים. בקטגוריה המקבילה לנשים, סביון במקום הראשון ואחריה הר אדר ועומר.

 

הנתונים מתייחסים גם לבתי הספר שהנפיקו את כמות המשרתים ללחימה, לקצונה או לתפקיד משמעותי, הגדולה ביותר, באופן יחסי. התיכון המצטיין בקטגוריית הגברים הוא מקיף עמקים תבור שבוגריו גדלו בעמק יזרעאל, ואחריו בית הספר שקד דרכא עמק המעיינות שבין עמק יזרעאל לעמק המעיינות הסמוך לבית שאן ושייך לקיבוץ הדתי שדה אליהו.

 

המוסד במקום השלישי הוא ישיבת בני עקיבא מההתנחלות סוסיא שבדרום הר חברון. בקטגוריה המקבילה לנשים מובילים את הרשימה תיכון מכבים רעות מהעיר מודיעין, מקיף אזורי עמי אסף מבית ברל ותיכון דרכא רמון מגדרה. לבירה ירושלים, שנעדרת מצמרות הקטגוריות הכלליות, יש נציגות מרשימה בבתי הספר הבולטים עם שמונה דירוגים בצמרות הקטגוריות השונות. לחיפה, לתל אביב וגם ליישובים או למועצות הדרוזיות - אין כאמור אף נציגות באף רשימה בנתונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים