logo   logo
כניסה למערכת

 

מחזור פלסטיק, טיהור מי שפכים ומים חיים:

מגמת גיאוגרפיה בסיור סביבתי

יוני 2010

 

בשבוע הראשון של יוני יצאו תלמידי מגמת הגיאוגרפיה בחטיבה העליונה לסיור לימודי שעסק בדילמות סביבתיות בעמק יזרעאל.

 

את הסיור פתחנו בביקור במפעל המחזור "שי-יואב" מול קיבוץ שריד, העוסק במחזור פלסטיק. עקבנו אחר התהליך המרתק בו לוקחים צנרת פלסטיק ישנה, גורסים, שוטפים, ממיינים ומפיקים חומר גלם – פוליאתילן - המשמש לייצור חוזר של צינורות הפלסטיק. רעיון גאוני!  את הסיור הנחה יואב מזושן, אביו של שחר, תלמיד בבית ספרנו.

 

התחנה הבאה הייתה אתר "פלגי מים" בקיבוץ הסוללים, שם שמענו מפי שי גבעון  על תהליך מחזור מי השפכים בעמק יזרעאל. למדנו על שתי שיטות מחזור: הראשונה היא השיטה הישנה של בריכות שקיעה, חמצון וטיהור. בשיטה השנייה - חדשנית ויקרה יותר, ומקורה ביפן – מסוננים מי השופכין באמצעות ממבראנות. עמדנו מעל המים העכורים כפי שהגיעו מהביוב לבריכות,  וראינו במו עינינו איך הם יוצאים, כעבור  שמונה שעות, צלולים וזכים. יש הגורסים שניתן גם לשתות אותם. מים אלה, בשל איכותם הגבוהה, משמשים להשקיה ישירה של גידולים חקלאיים. בדרך זו מטהרים במכון הסוללים כארבעה מיליון קוב מי שפכים בשנה.

 

תחנתנו האחרונה הייתה אתר "אשכול" של המוביל הארצי, בו נבנה לאחרונה מרכז הדרכה חדיש ומרשים. צפינו בסרט המסביר כי מקורות המים בישראל הם מי הכנרת, מי אקוות (תהום) ומי התפלה. לאחר מכן צפינו ב"ריקוד המים" מֵיצָג מפתיע ומרטיב של מים ואורות. בסופו של המפגש נכנסו לאולם הנעזר בטכנולוגיה מתקדמת כדי להמחיש את המפעל האדיר של "המוביל הארצי".

 

תודותינו למדריכים המקסימים אשר קבלו אותנו באתרים השונים והסבירו לנו ברצון ובאהבה.

 

כתבו וצילמו תרצה ארגמן וצפריר מינצר